dilluns, 7 de gener del 2013

MAGRANER

HERBES I PLANTES DE LLERS
MAGRANER ( púnica granatum)

Ara en plena tardor, m’ha cridat l’atenció els grocs tan lluminosos que pujant en cotxe al poble podem veure barrejats amb els verds dels marges de la carretera: els magraners amb tot la seva bellesa en forma d’arbusts o d’arbres – poden arribar a fer 4 mtrs d’alçada - i amb magranes ja obertes amb els grans rosats a mercè dels ocells i la pela semblant el cuir vell.

A la primavera floreix cap el juny amb unes flors molt especials i peculiars per la seva forma i color vermell: tenen el calze carnós obert en forma d’estrella de 5 o de 7 puntes d’on surten uns pètals molt fins i arrugats i els estams també vermells les anteres dels quals son grogues. Cap a l’hivern perd les fulles i queden les espines ben visibles.

Aquesta família de plantes només té dues espècies i això junt amb la forma de la seva fruita fa que sigui una planta peculiar i única.

La nostra és la més estesa – l’altra ( púnica protopunica) només és a l’illa de Socotora –La cultivada és molt dolça i la silvestre més àcida però és la mateixa espècia.

Prové d’Àsia i es creu que foren els fenicis que el van portar i que fou escampat pel Mediterrani pels romans i pels àrabs. A la prehistòria ja se’l coneixia, se n’han trobat llavors a les piràmides d’Egipte, a Grècia se’l considerava símbol de l’amor i la fecunditat i actualment està escampat també a països d’Amèrica.

S’UTILITZA :
  • L’escorça de l’arrel i del tronc en maceració ( 80grs, per ½ litre d’aigua, 25 grs. si son nens en edat escolar i en aquest cas amb molt de compte) durant 24 hores i després fer bullir a foc lent fins que quedi en ¼ lt. Això es va prenent en dejú repartit en 2 0 3 dies. S’hi pot afegir mel o menta per fer-ho més fàcil de prendre. Al cap de dues hores de prendre-ho cal una infusió laxant. És excel·lent pels cucs intestinals, sobre tot per expulsar la solitària.
  • La pela de la magrana i els tels interns també tenen certa acció sobre els cucs, però sobre tot per les diarrees i també per netejar nafres de la pell, de la boca, conjuntivitis, faringitis, picors...
  • Infusió de flors  20-30 grs per lt d’aigua i una mica de la pela de la fruita : una cullerada cada hora mentre duri la diarrea i també per fer gàrgares quan hi ha faringitis o amigdalitis.
  • També es pot fer una decocció de fulles per rentar els ulls.
  • La fruita per grips i refredats perquè conté molta vitamina C. També és molt rica en potassi que afavoreix l’eliminació de líquids i molta fibra.
 
CONTRAINDICACIONS:
ULL!!!  la decocció de les escorces porta moltsalcaloides i és totalment contraproduent donar-ne a dones embarassades, a nens i a persones esgotades o dèbils, perquè pot produir nàusees, vòmits, problemes de visió...i és per això que és
millor consultar a un professional.
Les persones amb úlceres d’estómac o intestinals poden tenir problemes també en menjar la fruita perquè és molt rica també amb tanins que son excel·lents antioxidants però poden irritar el tracte gàstric.

Com preparar granadina: Es pot preparar en fred: per cada  115 grs de suc de magrana àcida uns 200grs de sucre. Es posa en una ampolla si pot ser de vidre i es va removent diverses vegades al dia fins que el sucre es dissolgui del tot. A l’estiu és molt refrescant, barrejat amb una mica d’aigua gelada.



Carme Frigola
Acupuntora – massatgista
Tardor – hivern 2012

1 comentari:

Unknown ha dit...

Gràcies per la informació Carme. Ja sé un xic més de la magrana !