dimecres, 23 de gener del 2013

IOGA i NEDAR

Penses que Ioga vol dir estar immòbil en una postura? Amb el cap qui sap on? Ets incapaç d'estar amb el cos quiet 5 minuts? 

Sovint la gent pensa que si fa Ioga 2 o 3 dies a la setmana ja és suficient, però avui dia que estem moltes estones davant de l'ordinador o de la tele o llegint, el cos precisa d'una mica més de moviment, per això és recomanable també una mica d'exercici sigui caminar, bicicleta, nedar...

I qui ha dit que Ioga només son postures - assanes - estàtiques?. Hi ha molts tipus de Ioga; segons les escoles s'utilitzen mètodes diferents per posar-nos en contacte amb el propi ser i arribar a un estat d'hiperlucidesa o sobrietat.

De fet, tothom pot beneficiar-se del Ioga perquè inclou tècniques per cada tipus de temperament i de personalitat: unes són més de moviments dinàmics, altres de postures estàtiques, altres de respiracions, de concentració... i de fet cap d'aquestes s'exclouen les unes de les altres.

Hi ha el GNANA IOGA o Ioga del coneixement intel.lectual de l'Absolut; ser conscient de "Maia" o "la il.lusió del món". Estudi de les Escriptures Sagrades o Vedas. Jo personalment hi inclouria l'estudi de la Biblia, d'"Un curso de Milagros", Kabala...Per a les persones que tenen tendències filosòfiques, mentals, intruïtives... un exemple proper era Raimon Panikar tot i que potser no parlava mai de Ioga.

El BHAKTI IOGA és el que busca l'elevació espiritual a través de la devoció a Déu. És per a les persones més emocionals i seria la sublimació de totes les emocions. És deixar que flueixi l'Amor incondicional. Un exemple seria Santa Teresa de Jesús i un altre exemple ben actual seria l'Amma que volta el món abraçant a tothom sigui quina sigui la raça, les creences, l'estat social, sans, malalts...perquè reconeix la divinitat de cadascú.

El KARMA IOGA o de l'acció dedicada a Déu a través d'enfocar activitat, ment i paraules. És el de l'acció desinteressada, sense recompensa. És per les persones més actives. De fet Teresa de Calcuta. Vicens Ferrer, Amma, Gandhi han estat exemples cadascun, des de la seva pròpia personalitat, de persones molt actives perquè tot i ser éssers espirituals no han deixat de banda les necessitats bàsiques de les persones.

El HATA IOGA és el Ioga que se serveix del cos com a eina del benestar i el perfeccionament. Beneficia el cos, la seva energia i les seves funcions. Les seves tècniques serveixen de prevenció, de teràpia i de restauració de la salut a través de determinades postures que estimulen la circulació de l'energia - prana o energia que dóna vida - i les glàndules endocrines; també utilitza les respiracions o Pranayama i la concentració.

El RAJA IOGA o Ioga Real també s'anomena Astanga Ioga i fou descrit el segle III a.C. per Patanjali. També podríem dir que és per a ments amb tendència intel.lectual però de fet els Iogues que he anomenat abans en formen part del Raja Ioga. També en formen part Kundalini Ioga, Kriya Ioga, Mantra Ioga o ioga del so...tots diferents camins i també diferentes escoles, és qüestió de que cadascú trobi el seu camí.

És repassant aquestes reflexions que vaig pensar que podia compartir una de les meves pràctiques a les quals hi he aplicat tècniques de Ioga pel meu ús personal. A mi m'encanta nedar i em produeix la sensació de neteja interna, per tant s'ha convertit per mi en una disciplina a la qual no m'he d'obligar, més aviat en sento la necessitat i el plaer.

Al llarg dels anys de pràctica, sempre de forma individual, m'he anat adonant de com influïa l'atenció amb el resultat final: si vaig nedant i deixant que la ment divagui sovint surto cansada en lloc de renovada i per contra quan he centrat la ment en el que feia entra com una eufòria i una fluïdesa difícil d'explicar - que molts esportistes sense dubte experimenten - i quan acabo, en lloc de sentir-me cansada, em sento amb més energia, més claredat i amb més bon humor.  Aquesta atenció no és res més que l'aquí i l'ara, és la meditació en moviment.

Com ho faig? Primer vaig començar contant braçades i piscines, no pel fet de quantes en feia sinó precisament per això, per centrar la ment. Més endavant hi vaig anar afegint un mantra a cada respiració i així faig:

Inspiració: 1.1 (nº piscina, nº braçada).. Expiració: mantra.
Inspiració: 1.2............................................Expiració: mantra i així 1.3 - mantra.....a la segona piscina: 2.1 - mantra, 2.2 - mantra, 2.3 - mantra.... i així anar fent. 

Tenint a més en compte que l'aigua és una gran portadora d'informació ( veure la pel.lícula Mensajes del agua del Dr. Masaru Emoto ) no cal pensar massa per adonar-nos que una piscina on hi va molta gent ( tots som portadors de virus i bacteris ),  on passen músiques estridents per fer algunes classes, on s'hi poden sentir alguns comentaris sobre el tema que sigui força negatius i també algún de positiu tot sigui dit...l'aigua doncs es pot veure molt neta i tansparent però és portadora d'informació força negativa.

Amb només amb la pràctica de comptar ja ens estalviem d'emetre pensaments negatius, la qual cosa ja és un gran pas i si a sobre hi afegim un mantra, és una informació molt elevadora que hi afegim; sempre val més un granet de sorra que res.

La repetició d'un mantra - una de les formes de Japa Mantra - és una manera molt efectiva d'entrenar la ment a mantenir-la en el present i a calmar-la. És quan es produeix l'experiència de pau, silenci, d'alegria...Amb aquesta pràctica, quan és el moment de pensar també ho fem amb més lucidesa i facilitat.

Possibles mantres: 
SO JAM que ens porta a un estat de pau profunda.
OM o AUM, el so muniversal que ens connecta amb "tot".
JO SÓC o JO SÓC EL QUE SÓC que porta a unir allò individual i allò universal.
OM MANI PADME HUM "la joia del lotus resideix dins meu", és un mantra de protecció.
OM NAMAH SHIVAYA "en el nom de Shiva"... invoca un aspecte de la divinitat.
SENYOR JESUCRIST, TINGUEU PIETAT DE MI, o el PARE NOSTRE per anar intercalant
una frase a cada expiració. 
Si practiques "Un Curso de Milagros" pots anar repetint la lliçò del dia.

Es tracta doncs que cadascú trobi el seu propi ritme amb la respiració o amb la respiració i el mantra. BONA PRÀCTICA !!!


Carme Frigola - Terapeuta i Professora de Ioga.
Publicat a Alècentreiescoladesalut.blogspot.com - febrer 2012