dijous, 17 de gener del 2013

BEDOLL


BEDOLL (Betula alba, B. Pendula o B. verrugosa) beç. Cst: abedul. Ga i P: biduiro biduo,vido, abeduzo, bedolo... Eus: urki. Fr: bouleau blanc. An: silver birch, white birch. Al: birke. It: betulla.

Familia: betulaceae . Gènere: betula


Descripció: Si l’arbre no és massa vell, es fàcil de reconèixer perquè 
te una escorça blanquinosa que es va pelant en làmines. És de fulla caduca, simple i alterna i una mica dentada. En el mateix arbre hi ha flors masculines i femenines.



Aplicacions Medicinal:

·          En infusió de 20 a 50 grs. de fulles i/o gemmes x ltr, d’aigua i 1 gr, de bicarbonat sòdic perquè així és més efectiva. S’hi por afegir mel. Serveix per eliminar líquids sense desmineralitzar quan hi ha edemes, càlculs renals o sorreta , síndrome premenstrual, àcid úric – gota, artritis... – o problemes a la pell com èczema, cel·lulitis... Aquesta mateixa infusió en forma de compreses per nafres i ferides per desinfectar i cicatritzar.
·          En decocció d’escorça (50 o 80 grs, x ltr,) que es fa bullir fins que quedi a la meitat. Calen 2 o 3 tasses al dia amb una mica de mel per fer baixar la febre.  
·          La saba té les mateixes propietats que les fulles però s’utilitza també com a beguda tonificant (50% saba, 50% aigua) i ha de ser sense fermentar. Si es deixa fermentar serà cervesa o vi de bedoll i evidentment en cal moderació.


Altres Apl. L’escorça és impermeable – és molt rica en olis -  pel que s’utilitza al Nord d’Europa per aïllar sostres. Per aquesta qualitat també s’ha utilitzat per fer esclops, mànecs d’eines, plats, vasos...També s’utilitza per fabricar contraxapats,  per fer pasta de paper. De la fusta també se’n treu el xilitol que s’utilitza com a edulcorant sobre tot per aliments per diabètics.

Curiositats: Sembla ser que fins el segle XII no s’han trobat noticies en quant a les seves aplicacions medicinals. Fou Santa Hildegarda que en va començar a escriure alguna cosa.
La paraula bedoll pot venir del celta betu o del sànscrit bhurga que vol dir arbre per escriure, doncs l’escorça s’utilitzava com a paper quan aquest encara no s’havia inventat.
És l’arbre nacional de Finlàndia

FL: Ab -Mg
Fruits : Estiu
H: Riberes i zones humides de tot el nord de la península ibèrica, tot i que s’estén en grans boscos del centre i nord d’Europa.  
Uruz


Carme Frigola - Terapeuta, acupuntora i professora de Ioga.
Per saber més de les runes podeu consultar el blog de'n Joan Vera: 
runes-savies.blogspot.com.es

1 comentari:

Unknown ha dit...

Gràcies Carme per aquesta informaciò tan útil que fa que estimi encara més els bedolls!