dilluns, 21 de gener del 2013

ARANYONER - ARBRES I RUNES



ARANYONER (prunus spinosa L.) arç negre, escanyagats, prunyoner, espí. Cst: ciruelo silvestre, endrinera, espino negro, arañón, espinillo bruño. Ga i P: abrunheira-brava, ameixeira, cambroeiro. 
Eus: aran, elorri baltz, baisaran, patxaran, txinbillo. 
Fr: prunellier noir, prunier sauvage. An: blackthorn, sloe.
It: Pruno Al: Schwarzdorn.
F: rosaceae. G: prunus

D: és un arbust molt ramificat que pot fer de 1 a 2 mtrs, d’alçada i té moltes espines dures; l’escorça és fosca i les fulles fan d’1 a 4 cm, son ovades, una mica dentades i una mica peludes. Les flors son blanques i s’obren abans no surten les fulles; son solitàries però solen sortir de dues en dues. Fan d’5 a 8 mm, amb 5 pètals i 15 estams, El fruit és en forma de baia d’1 cm, de diàmetre de color blau lila fosc un cop ha madurat; és massa àcid i un pèl aspre per menjar però fermentats amb el pinyol partit se’n fa un licor.

Apl. Med: Fruits astringents i flors lleugerament laxants.
·          Els fruits es poden menjar frescos o deixar que bullin uns 2 mn, perquè perdin l’aspror. Porten molta Vitamina C i en ser astringents ajuden quan hi ha lleugera diarrea; també son tonificants i aperitius. Cal que no es mengin els pinyols.
·          Decocció de 100 grs de fruits per ltr, d’aigua, 10 mn, a foc lent, Prendre el líquid que queda a cullerades també en casos de diarrees suaus. Aquest mateix líquid un cop fred també és bo per taponar el nas quan en surt sang, o per glopejar quan les genives o la faringe estan inflamades.
·          Infusió de 60 grs, per ltr, d’aigua, una tassa al dia. Dóna relaxament i és suaument depurativa, laxant i diürètica.

Com preparar melmelada: 2 qls,de fruits per 2 qls, de sucre. Rentar els fruits i posar-los en una cassola amb 1 vas d’aigua i posar al foc 10 mn, Després afegir el sucre i a partir de que comenci a bullir esperar 10 mn, més. Millor colar per treure les llavors.

Com preparar licor d’aranyons: Necessitem 250 grs de fruits, 1 ltr, de conyac i 750 grs, de sucre i una mica d’aigua.
Un cop collides cal posar-les sobre un paper durant un dia perquè s’assequin una mica. Després treure els pinyols i triturar els fruits. S’hi aboca el conyac  i es deixa macerar unes 5 setmanes removent l’ampolla una mica cada dia.
Quan hagi passat aquest temps cal fer un xarop amb el sucre i una mica d’aigua que un cop barrejat se li anirà afegint poc a poc el líquid que hem guardat 5 setmanes. Un cop envasat cal esperar algunes setmanes per provar-lo.
  
Curiositats : Té la fusta molt dura i s’ha utilitzat per bastons i mànecs d’eines. És un aliment important per diverses aus.

juny 2012 - C. Frigola


FL: Fbr - Mg
H: Es fa en les bardisses, en boscos, en pendents, li agraden els llocs plujosos, però a l’Empordà s’hi fa fàcilment.




Thurisaz






























































  Carme Frigola. Massatgista, Acupuntora d'Alè.
  Per més informació en relació a les runes pots consultar el blog de'n 
  Joan Vera: runes-savies.blogspot.com.es.