divendres, 18 de gener del 2013

SAÜC - ARBRES I RUNES




SAÜC (Sambucus nigra L.) saüquera, bonarbre. Cst: sabuco, saúco negro i saúco blanco, cañilero, linsusa. Ga i P.: xabucu, pau virandoiro, biateiro, sabugueiro. Eus: sauko, intxusa, sabukitze, sarets, plausta, akamallu, ziorri, sorgin-matsak (raïm de bruixa). Fr: sureau noir. An: black elder. Al: Holunder. It: sambuco
F: caprifoliàcies. G: sambucus

D: Arbust de 4 0 5 mtrs, que pot arribar a ser arbre 8-10 mtrs, d’alçada.
Les fulles  oposades amb 5 o 7 folíols lanceolats i dentats.
Les flors blanques de 4-5 mm, tenen 5 lòbuls i 5 estams i s’ajunten en corimbes.
El fruit és una drupa esfèrica d’uns 5 mm, i quan està madura és negre.

Aplicacions mèdiques:   INFECCIONS, FEBRE, INFLAMACIONS, DEPURAR, PER FER SUAR.

·          En infusió sobre tot se n’utilitzen les flors ( 25 grs/ ltr, d’aigua ) 3 o 4 tasses/dia. També s’utilitzen les fulles ( 10-15 grs/ltr, ) també 3 o 4 tasses/dia, però tenen una fortor no massa agradable.
Ajuda en refredats, grips, tos, i malalties infantils perquè fa eliminar toxines i fa baixar la febre.
La infusió de flors o de fulles però més concentrada – doble quantitat de grams – serveix per fer glopejar fa mal el coll, o la boca està irritada; per rentats d’ulls quan hi ha conjuntivitis, i també en problemes de pell tipus furóncols, varicel·la...a la pell a més de rentats també es pot fer amb compreses.  

·          En decocció s’utilitza la segona escorça ( de 70 a 100 grs/ltr, ) 3 tasses/dia com a purgant i diürètic.
·          Els fruits es poden menjar frescos però amb molta moderació - COMPTE!!! -  doncs amb molta quantitat poden ser força indigestos.
La manera de preparar-los és en xarop o en melmelada.  

Saüc
COM PREPARAR EL XAROP:
1 part de suc dels fruits del saüc i 2 parts de mel. Cal fer-ho bullir a foc lent perquè no es perdin les vitamines – és molt ric en vitamina C – fins que quedi una consistència de xarop; després cal colar-lo.
Se’n poden prendre de 3 a 6 cullerades al dia. És tonificant i una mica laxant.

COM PREPERAR LA MELMELADA:
Rentar 1 part de fruits de saüc ( si es vol treure la llavor cal passar primer per un passapuré ) i afegir ¾ parts de sucre. En posar-ho al foc s’hi pot afegir un tros de canyella i una mica de pela de llimona, fins i tot s’hi pot afegir una miqueta de conyac. Ha de bullir amb foc molt lent i cal anar remenant perquè de seguida ve espès. Està al punt quan en tirem una gota sobre el marbre i queda en forma de perla.

Curiositats: Es pot confondre amb el saüc pudent (Sambucus ebulus) però tot i que tenen semblants aplicacions hi ha hagut casos d’intoxicacions greus amb els fruits del pudent.

El saüc és llenyós i dins de les branques té una peculiar medul·la blanca, de 5 a 7 folíols, i els fruits pengen; el saüc pudent és una planta herbàcia, amb uns 11 folíols i els fruits miren cap amunt.
Saüc pudent

FL: Ab – Mg
H: A prop de rouredes, en indrets humits de bardissa o de ribera.

Fehu




Carme Frigola - Terapeuta d' Alè.
Pots enllaçar amb el blog de'n Joan Vera per saber més de les runes: 
runes-savies.blogspot.com.es