dilluns, 4 de febrer del 2013

EL FREIXE - ARBRES I RUNES



EL FREIXE ( fraxinus excelsior L., i fraxinus oxycarpa) Freixe de fulla gran, freix, estanca-sang . Cst: fresno común. Ga i P: freixo, pulleiro. Eus: lizar, arrunta. Fr: frêne commun. An: common ash, bird’s tomgue.
Al: gemeine esche. It: frassino
F: oleaceae . G: fraxinus 

D: Pot arribar fins a 35 m d’alçada, és caducifoli. L’escorça és grisosa i llisa però amb els anys es va clivellant. Les gemmes són fosques. Les fulles  surten de les branques de manera oposada, son compostes amb 7 0 13 folíols lanceolats.
Les flors es disposen en forma de raïm, sense calze ni corol·la amb dos estams i un petit pistil i acaba essent un fruit sec en forma de llengüeta.  



Apl. Md. Se n’utilitza l’escorça i les fulles i a cops les llàgrimes de manà que no son res mes que saba solidificada; d’aquests llàgrimes se’n dissolent uns 20 grs, en un vos d’aigua calenta en dejú i va fent efecte laxant al llarg del dia.  

Així doncs 30 gr/ltr de fulles en infusió o decocció, amb una mica de suc de llimona per a reforçar els efectes repartit en 3 taces/dia, tenen efectes diürètics, laxants i depuratius, i milloren malalties artrítiques i l’estrenyiment.

La decocció de 3 gr, (cullerada cafè) d’escorça triturada per 1 tassa d’aigua, ajuda a baixar la febre i és digestiva.

Curiositats: Dioscòrides diu: “Les seves fulles en cataplasma, begudes en vi o el suc que se’n treu d’elles ajuden als qui han estat picats per un escurçó i la cendra de l’escorça untada amb aigua cura la sarna”. I Laguna diu: “ normalment el freixe floreix abans no surtin les serps de sota terra i mai deixa les fulles fins que aquestes tornen als seus nius, ordres a favor nostre de la sàvia naturalesa”.



C.Frigola. 3/13 Ja comença a florir i la gemma fosca
 que quasi no es veu també va creixent. 







FL: primavera abans de treure les fulles.
H: Li és igual el tipus de terra mentre sigui fèrtil i fonda preferiblement vora corrents d’aigua, encara que sigui subterrània. Aguanta bé el fred.
Ansuz







Carme Frigola - massatgista i acupuntora d'Alè.


 Runes: Joan Vera : runes-savies.blogspot.com.es