divendres, 15 de febrer del 2013

HEURA - ARBRES I RUNES


HEURA ( hedera helix ) Cst: hiedra. Ga i P: hédera, heradeira. Eus: zuzkei, huntzorri, txirosto. Fr: lierre. An: ivy. Al: Efen. It: edera.
F: araliàcies . G: hedera


C.Frigola tardor 2012 -St- Llorens M.
D: és una liana que s’arrapa a parets de roques, de cases o de ruïnes, de troncs i si no en troba s’estén per terra; ho fa per mitjà de petites arrels que surten del tronc que és llenyós. Pot arribar a fer 30 m.

Les fulles lluents i fortes són alternes i de dues classes: les tiges que són trepadores tenen 3 o 5 lòbuls i són de forma palmada i les de les altres tiges – que floriran - son rombals o ovades amb un sol nervi principal. 

Les flors són groc verdoses i tenen 5 pètals i 5 estams. S’ajunten en forma d’umbel.les. El fruit és una baia globulosa de 4-5 mm, negra amb 5 
dentetes. 
Aquestes baies...  SÓN MOLT TÒXIQUES !!!.


Apl. Md. S’utilitzen les fulles tendres en decocció 30gr, per lt, d’aigua, SEMPRE EXTERNAMENT en compreses, banys o en cataplasma de les fulles una mica triturades sobre la zona que es tracta.



C.Frigola . tardor 2012 - abraçant l'ametller.



És cicatritzant de nafres i clivelles, és relaxant de músculs i articulacions i baixa la inflamació dels dolors reumàtics.
És especialment adequada per baixar la cel·lulitis i reduir la flacciditat dels teixits. 




Curiositats: Es diu que poden arribar a viure mil anys pel que antigament era símbol d’immortalitat.







Fonts: Dioscòrides (P. Font Quer ), Enciclopèdia plantes medicinals (J.D. Pamplona ), Guia de campo de las flores de Europa (Oleg Polunin) i altres.
FL: Set-Oct.
Fr: primavera següent.
H: Llocs pedregosos, parets o als boscos sobretot d’alzines, roures, faigs..


Ehwaz


Carme Frigola i Gratacós, terapeuta i acupuntora a Alè.

Runes: Joan Vera : runes-savies.blogspot.com.es