dimecres, 13 de febrer del 2013

TEIX - ARBRES I RUNES




TEIX (Taxus baccatta L.) teixera. Cst: taxo, tajo. Navarra: sabino. Ga i P.: teixo, teixeiro,teixeira. Eus: hagintze, agin, hagin. Fr: if (à baies). An: yew. Al: Eibe  
It: tasso.

F:taxàcies. G: taxus


A la Península Ibèrica és la única espècie que hi ha.
D: Arbust que pot arribar a ser un arbre de 15 mtrs, d’alçada i el tronc pot arribar a fer metre i mig de diàmetre. Les fulles de cap a 3 cm, són llargarudes i planeres posades en espiral en dues files, no les perd.
Té flors masculines i femenines al mateix arbre però en peus diferents.  
El fruit és vermell; de fet no és el fruit sinó la flor femenina que està envoltada d’una mena de cúpula vermella.



ULL !!! ALTAMENT TÒXIC, és un verí poderós pel sistema nerviós i pel cor, el qual pot arribar a parar. En cas d’intoxicació cal córrer ràpidament a l’hospital més proper.
També és tòxic pel bestiar sobretot pels que no son remugadors.

Només se’n pot aprofitar la part vermella de les llavors, per fer un xarop pectoral que també és antiinflamatori, però la veritat és que hi han plantes millors per aconseguir aquests efectes i ens estalviem perillositat, pel que ja no explico com es fa.



CURIOSITATS: La fusta és molt resistent. S’utilitza per fer arcs i en ebenisteria. Les fulles en sufumigació sembla ser que espanta les rates.
Entre 1960 i 70 es descobrí que el taxol o taxina, principi actiu del teix, és antitumoral tot i que ara ja es sintetitza al laboratori, doncs es precisava molta quantitat d’escorça. Tot i això se n’ha aturat una mica l’aplicació mèdica pels seus efectes tòxics secundaris ( nàusees,  caiguda del cabell...)


   
                      
Fonts: Dioscòrides (P. Font Quer ), Enciclopèdia plantes medicinals (J.D. Pamplona ), Guia de campo de las flores de Europa (Oleg Polunin) i altres.
FL: primavera.
Madura a la tardor .
H: tot tipus de terreny tot i que es veu més en zones calcàries.   Li agraden els llocs ombrívols i frescos però no les gelades fora de temps.

Eihwaz



Carme Frigola i Gratacós, terapeuta i acupuntora a Alè.

Runes: Joan Vera : runes-savies.blogspot.com.es