dimecres, 8 de maig del 2013

CEPHALANTHERA LONGIFOLIA


CEPHALANTHERA LONGIFOLIA

Família: orquidiàcies-
Gènere: orphys

Comença a florir a principis d’abril fins a finals de maig. Pot fer de 20 a 30 cm. Pot fer una sola flor o arribar a les 15. La forma és peculiar doncs els pètals laterals són més llargs que el label.

Les fulles són llargues i li donen el nom "longifolia".

Les seves arrels son en rizoma no massa llarg i a foça fondària.

Es diu que aquesta família és de les menys desenvolupades pel fet que admet quasi tota mena d'insectes per pol.linitzar-la.

CURIOSITAT: ( extret de "Les orquídies silvestres del Cap de Creus" de Romà Simó ) : El seu color  és blanc pur, però molt fràgil en quant a la seva manipulació, només tocar una mica la flor ràpidament es taca i es torna fosca, com anècdota cal dir que al principi de la floració d'aquestes orquídies, era ja s'ha dit de blanc pur, al cap de 4 o 5 dies presenten unes taques de color marró, petites, circulars. Al principi es va  creure que podia ser algun tipus de fong patògen, o algun tipus de virosi, que afectava la planta, però al final es va descobrir que no era més que la rosada matinal la que produïa aquestes taques doncs estan més hores a l’ombra i suportaven molt temps les gotes.   Diversos autors ho han pogut confirmar. 



Aquest exemplar era prop de la pineda a tocar la granja d’enciams, a l’ombra d’una alzina.



















Carme Frigola. Terapeuta a Alè, espai de ioga i teràpies.