divendres, 24 de maig del 2013

IOGA I REFLEXIONS - 1

REFLEXIONS SOBRE LES CLASSES DE IOGA
A Alè les classes son de Hata Ioga Integral seguint una mica els ensenyaments de l’Antoni Blay, el qual tenia la seva manera particular de veure i viure el Ioga i també de l’André Van Lysebeth que igual que A. Blay a partir dels seus aprenentatges amb diversos mestres – Swami Shivananda, Swami Satyananda...- crec que van fer un fantàstic treball en fer-nos el sentit del Ioga més comprensible als occidentals donat que ells ho eren.
Ioga és un estat d’esperit més que un conjunt de tècniques; el Hata Ioga és el ioga que se serveix del cos des del respecte – ja que és l’instrument de manifestació de l’individu – i com a eina del benestar i el perfeccionament. Beneficia el cos, la seva energia i les seves funcions; les seves tècniques serveixen de prevenció, de teràpia i de restauració de la salut per mitjà de determinades postures que estimulen la circulació de l’energia – prana o energia que dóna vida – i les glàndules endocrines; també utilitza les respiracions o Pranayama i la concentració. El Hata no pretén una gran musculatura però actua en profunditat sobre els òrgans, el sistema nerviós i la respiració. 
L’estat d’atenció mentre es fa una postura (assana) és més important que aquesta sigui més o menys aconseguida. Pot semblar que no es progressa en una postura però en canvi potser que l’atenció es vagi fent més intensa i més pura amb la qual cosa tard o d’hora hom s’adona dels seus progressos.
Sovint penso en lo que vull transmetre, en que sigui eficaç i sobre tot en que l’alumne esdevingui autònom.
Per mi una pràctica eficient és experimentar la realització dels moviments de manera conscient, cadascú el que senti. És fer descobrir a l’alumne a través d’una pràctica simple, és fer adonar-se  de les potencialitats no sempre evidents a través de les sensacions, i sense cap judici ni extern ni d’un mateix.
En quant a l’autonomia penso que la meva feina és guiar perquè un mateix vagi trobant els seus límits, el que pot i no pot fer en el moment en que es proposi una postura o algun altre exercici.
És deixar espai perquè hom esdevingui espectador de si mateix o que es pugui anar construint aquest espai poc a poc, i a partir d’aquí ser el creador de la pròpia vida.
A través del moviment, de l’alè i de la ment fets amb una pràctica conscient i no automàtica hom pot redescobrir les seves pròpies sensacions i realitats.

Carme Frigola professora de ioga