diumenge, 19 de febrer del 2017

LA RESPIRACIÓ - PRANAIAMA


La intenció no és explicar que és PRANAIAMA doncs a internet pots trobar molta informació i desinformació sobre el que és i no és.

Només fer unes puntualitzacions:

És una part molt important de la pràctica del ioga, tan com ho poden ser els asanes o la meditació. A vegades ens quedem tan fixats en una postura -que només és una part de la pràctica- que oblidem la respiració la qual sovint no es valora prou.

Quan estem molt sobrepassats pels fets quotidians és una eina fàcil, propera i que es pot practicar en qualsevol lloc o moment si és necessari.

És molt útil perquè fa que s'equilibri ràpidament l'energia i l'estat d'ànim: si vols tranquil·litzar-te cal fer expiracions llargues i lentes i si el que vols és carregar piles és la inspiració la que cal que sigui llarga i lenta. De fet se sent molt ràpidament el seu efecte.

A llarg terme la seva pràctica ajuda en problemes d'estrès, d'insomni, d'ansietat, de depressió, de concentració i millora la consciència d'un mateix.

La subtilesa i el silenci son molt més fàcils d'apreciar quan observem i sentim la respiració que no quan es fa un asana -que insisteixo, també és una via important-, doncs podem quasi no sentir la resta del cos i percebre més les qualitats profundes de la respiració i els micromoviments que provoca, la qual cosa ens porta a una concentració i un estar present similar a la meditació i si més no és una bona eina per entrar més fàcilment  en meditació.

I en moments que el que de veritat necessitem és precisament descansar, unes quantes respiracions poden ser suficients per tornar a estar refets.

Es pot començar amb algunes respiracions profundes insistint una mica amb l'expiració per buidar-nos i deixar lloc per l'aire renovat. Després es pot respirar fent petites retencions -de 2 a 4 segons- amb pulmó ple després de la inspiració i amb pulmó buit després de l'expiració doncs és quan es fan aquestes parades que augmentem la regeneració de l'energia a tots nivells, en realitat agilitzem la segona part de la respiració, la que es produeix a nivell cel·lular.
Bona pràctica!.

Carme Frigola - Professora de Ioga a Alè.