D: és un arbust
molt ramificat que pot fer de 1 a 2 mtrs, d’alçada i té moltes espines dures;
l’escorça és fosca i les fulles fan d’1 a 4 cm, son ovades, una mica dentades
i una mica peludes. Les flors son blanques i s’obren abans no surten les
fulles; son solitàries però solen sortir de dues en dues. Fan d’5 a 8 mm, amb
5 pètals i 15 estams, El fruit és en forma de baia d’1 cm, de diàmetre de
color blau lila fosc un cop ha madurat; és massa àcid i un pèl aspre per
menjar però fermentats amb el pinyol partit se’n fa un licor.
Apl.
Med: Fruits astringents i flors lleugerament laxants.
·
Els fruits es poden menjar frescos o deixar que
bullin uns 2 mn, perquè perdin l’aspror. Porten molta Vitamina C i en ser
astringents ajuden quan hi ha lleugera diarrea; també son tonificants i
aperitius. Cal que no es mengin els pinyols.
·
Decocció de 100 grs de
fruits per ltr, d’aigua, 10 mn, a foc lent, Prendre el líquid que queda a
cullerades també en casos de diarrees
suaus. Aquest mateix líquid un cop fred també és bo per taponar el nas quan en surt sang, o
per glopejar quan les genives o la
faringe estan inflamades.
·
Infusió de 60 grs, per
ltr, d’aigua, una tassa al dia. Dóna relaxament i és suaument depurativa, laxant i diürètica.
Com
preparar melmelada: 2 qls,de fruits per 2 qls, de sucre. Rentar els
fruits i posar-los en una cassola amb 1 vas d’aigua i posar al foc 10 mn, Després
afegir el sucre i a partir de que comenci a bullir esperar 10 mn, més. Millor
colar per treure les llavors.
Com
preparar licor d’aranyons: Necessitem 250 grs de fruits, 1 ltr, de conyac i
750 grs, de sucre i una mica d’aigua.
Un cop collides cal posar-les
sobre un paper durant un dia perquè s’assequin una mica. Després treure els
pinyols i triturar els fruits. S’hi aboca el conyac i es deixa macerar unes 5 setmanes removent
l’ampolla una mica cada dia.
Quan hagi passat aquest
temps cal fer un xarop amb el sucre i una mica d’aigua que un cop barrejat se
li anirà afegint poc a poc el líquid que hem guardat 5 setmanes. Un cop envasat
cal esperar algunes setmanes per provar-lo.
Curiositats : Té la fusta molt
dura i s’ha utilitzat per bastons i mànecs d’eines. És un aliment important
per diverses aus.
|
juny 2012 - C. Frigola |
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada