Avellaner (corylus
avellana L.) Cst: avellano, ablano. Ga: aveleira,avelaneiro. Eus:
urra,besaurr, urrutx, urrondo. Fr: noiseter.
An: hazel tree, cob nut
tree. Al: hasel. It: nocciola.
F: betulàcia. G: Corylus
|
D: És un arbust
que pot arribar fins a 2-7m d’alçada. L’escorça és grisosa i llisa i sol
tenir moltes tiges que surten d’una base comuna. Les fulles són alternes,
arrodonides, dentades i acabades en punta i per sota se’n noten molt els
nervis; les perd a la tardor per tornar a brotar a la primavera. A partir de
gener comencen a créixer els aments ( amb les flors masculines ) que no
estaran acabats de formar fins l’estiu i de la base d’aquests en surten les
flors femenines (2 o 5). De la fruita hi ha la dita “Per Santa Margarita l’avellana
és mitja i per Santa Magdalena l’avellana és plena” (22 de juliol). De ben
segur que la data no és ben exacta però si que a l’agost segur que ja estan
al punt.
Apl.
Md. La seva principal aplicació és per millorar
la circulació venosa de retorn, és a dir quan hi ha varius, hemorroides,
regles massa abundants, hemorràgies nasals...per quins casos a més de
poder-ne aplicar en compreses - mai calentes- a les cames, també se’n poden
prendre unes 2 tasses/dia de la decocció
de fulles i escorça jove (35gr
per lt d’aigua) que es deixa bullir 3 minuts i cal que després en reposi 15
mn.
L’oli
d’avellana
de primera pressió en fred és un excel·lent oli que es pot utilitzar per
aromatitzar amanides i per preparar oli per massatge corporal o facial, doncs
és molt ric en vit. A i E; és regenerador cel·lular, preventiu de cel·lulitis,
reafirmant, reparador de pells seques i amb clivelles. Cal friccionar la zona
que calgui. Cal anar en compte perquè ve ranci molt ràpid.
Els aments o flors ( 50gr/lt aigua ) en decocció filtrada son depuratius, per baixar la febre en cas de
grips i també per reduir una mica de pes a través de depurar l’organisme amb la
suor.
Les avellanes, que en realitat son les seves llavors, crues o torrades son molt riques en minerals, proteïnes
i grasses. Si bé crues son més difícils de pair, també les grasses son de
millor qualitat que quan estan torrades. Sense abusar en pot menjar tothom
encara que fan pujar una mica la pressió.
Són preventives dels càlculs renals i són excel.lents per les persones amb diabetis perquè quasi no tenen hidrats de carboni i en canvi aporten molta energia. Així mateix són molt bones quan fem esport o anem d'excursió.
Fonts: El Dioscórides renovado-Pio Font Quer; Guia de los arboles de la península ibérica-F.Santolalla; Enciclopedia plantas medicinales-J.Pamplona
|
FL:
Gener
fins
primavera
|
H:
Surt
espontani a obacs i barrancs i es
cultiva en el mediterrani.
|
|
Jera |
Carme Frigola, massatgista i acupuntora a
Alè espai de ioga i teràpies.
Runes: runes-savies.blogspot.com, de'n Joan Vera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada